Smederevska tvrdjava 2018

Home // Smederevska tvrdjava 2018

Jednodnevni izlet:

Smederevska tvrdjava – Ergela Ljubičevo – Manastir Tumane – Golubac – Srebrno jezero

Datum  putovanja: 14.04.2018

Cena izleta po osobi: 2.190 din.

Cena za online rezervacije: 1.190 dinara

Smederevska tvrdjava – Prokleta  Jerina 

Vekovi borbe,opsada gradnja u kojoj je narod patio i od usta odvajao,država koja se borila da opstane. Srednjevekovna prestonica Srbije Smederevska tvrdjava. Tvrdjavu je podigao Despot Srbije Djuradj Branković. Smederevska tvrdjava najveća evropska tvrdjava,ravničarska tvrdjava sa 1500 metara zidina sa 10 hektara površine, sa 25 kula visokih 25 metara.  Sa svojih 10 hektara grada mesto na kome je ziveo narod i to oko 5.500 stanovnika, pored tog grada Smederevska tvrdjava imala je dvor,to je jedini dvor u Srbiji gde možete videti jedine ostatke Srpskog srednjivekovnog dvora gde je ziveo Srpski srednjovekovni vladar Djuradj Branković. Padom ovog dvora u Turske ruke počinje onih čuvenih pet vekova pod Turcima.

Ergela Ljubičevo

Najstarija srpska ergela osnovana još sredinom 19 veka, ergela konja šampiona. Mihajlo Obrenović je 1866 godine promenio naziv ovom mestu u Ljubičevo u znak sećanja na svoju majku kneginju Ljubicu koja je dosta vremena provodila na ovom imanju. Ergela je imala dosta uspona i padova tako da je posle drugog svetskog rata postala jedna od pet novoformiranih vojnih ergela.

Manastir Tumane

Smešten je u divnoj prirodi između Kučeva i Golubca. Predanje kaže da je ovde živeo Sveti Zosim Sinajit pustinjak u vreme kneza Lazara. U lovu ga je nehotice ranio Miloš Obelić i poneo ga je svom dvoru da mu previje rane. Na mestu gde se danas nalazi crkva svetac je uzviknuo „ Tumani, pusti me da umrem!“. Miloš je u znak kajanja za nehotično ubistvo svetitelja počeo da zida crkvu manastira Tumana, kada je stigao do krova iz Kruševca dolazi depeša u kojoj se kaže od kneza Lazara „Tumani zadužbinu i dođi da idemo u boj protiv Turaka“. I kako je manastir ostao nezavršen narod je u teška vremena po kosovskom boju završio svetinju i po tom dvostrukom svetog Zostima i kneza Lazara tumani manastir Tumane dobija svoje ime. Manastir u svojoj crkvi čuva netruležne mošti dvojice svetitelja i čudotvornu ikonu majke Božje. Manastir je vezan za Kosovski boj, kneza Lazara i Miloša Obilića.

Golubac

Grad udaljen 132 km. od Beograda a samo 20 od Srebrnog jezera. Gradić na Dunavu od 1.500 ljudi. Kroz Golubac prolazi čuvena Euro Velo 6 biciklistička trasa koja ide kroz celu Evropu. Oko grada se nalazi svasta nešto interesantno od srednjovekovnih manastira, tvrđava pa do arheoroškog nalazišta i zato se Golubac nalazi u epicentru svih kulturnih središta. Tvrđava je nezaobilazna kada se dođe u Golubac, ne zna se ko je gradio i kada. Devet kula različitog oblika, koje se uzdižu jedna iznad druge, veoma su očuvane i čine Golubac jednim od najslikovitijih mesta na Dunavu. Ostala je legenda da je Vizantijska kraljica Jelena zarobljena u glavnoj Šešir kuli, koja dominira gradom, i da jehranila golubove kako bi ublažila svoju tugu i samoću i po tome je grad i dobio ime. Po svemu sudeći, kulaje planski građena zbog vojno-strategijskog značaja ovog mesta. Pre svega, prirodni položa lokacije je takav da obezbeđuje sigurnost utvrđenju sa tri strane: visoke litice Ridana štite ga sa južne i istočne strane, a sa severa Dunav. Jedino je zapadna strana pristupačna i bila je obezbeđena vodenim rovom. Takođe, sa ovog mesta mogli su se kontrolisati vodeni i kopneni put, koji su povezivali istok i zapad. Tako, da od svog prvog pomena pa nadalje Golubac je imao važnu ulogu pogranične tvrđave, menjajući često svoje gospodare.Turisti koji prolaze ovuda često zastanu da osmotre tvrđavu koja kao da izranja iz Dunava.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezerno na desnoj obali Dunava i predstavlja nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Jezero je popularna destinacija za odmor i ribolov decenijama, ali od nedavno privlači turiste iz svih krajeva centralne Srbije. Sve veća popularnost jezera dovela je do toga da se naziva jos i „ srpsko more“. Ima peščane plaže, hotel i kamp pored jezera. Uslovi za sportove na vodi su odlični. Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od Dunava i obezbeđuje dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine, što omogućuje da voda bude besprekorno čista i bistra. Hladovina bagremove šume i dobra klima, čine da boravak na jezeru ostane za pamćenje. U popodnevnim satima, kada sunce podje na počinak, iza Karpata, milion iskrica čine da ima srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno.

PROGRAM PUTOVANJA:

07:00h – Polazak sa parkinga Sava Centra(do save)

07:30h – Polazak sa okretnice tramvaja(5,6,7,14) Bulevar kralja Aleksandra 488a i Ustaničke

08:15h – Dolazak u Smederevsku tvrdjavu i obilazci po programu

18:00h – Polazak za Beograd sa Srebrnog jezera

U cenu putovanja je uračunato:

  • Prevoz modernim autobusom visoke klase (tv,dvd,mp3,klima,wi fi,usb)
  • Troškovi  organizacije 
  • Obilasci po programu                                                                                                                                                      
  • Pratioc grupe

 U cenu putovanja nije uračunato:

  • Invidualni troškov
  • Ulaznica u Ergelu Ljubicevo – 150 dinara
  • Ulaznica u tvrdjavu Golubac – 200 dinara

 Aranžman radjen na bazi minimum 40 osoba

 Uslovi plaćanja:

  • Gotovinom,karticom,preko računa.

 Organizator putovanja turistička agencija STP Travel

 Zvanični prevoznik agencije Stojković Prevoz

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA 5 dana pre POČETKA PUTOVANJA, ili AGENCIJA preuzima pravo na spajanje GRUPE sa drugom AGENCIJOM.

ONLINE REZERVACIJA – Smederevska tvrdjava 2018